Historie"Het eerste uur.." | |
1962
In het voorjaar van 1962 kwamen Dhr. ter Haak (was sinds 1959 beheerder van de toenmalige gemeente camping de Garnekuul) en de Dhr. Nick Smit (was sinds 1959 strandexploitant bij de opgang Abbestederweg) tot de conclusie dat iets gedaan moest worden met betrekking tot de veiligheid van de stranden Callantsoog en Groote Keeten. Het toerisme in de jaren '60 nam enorm toe en er was alleen bewaking op de verpachte stranden. Op de verpachte stranden stonden badmeesters die in dienst waren van de strandexploitanten, het z.g.n. vrije stranden werd niet bewaakt. Na een voorlichtingsavond in 1962 door Dhr. Vos van de KNBRD werd besloten tot het oprichten van Reddingsbrigade Paal 13. Bij deze strandpaal nr. 13 staat - na diverse omzwervingen over het strand- onze huidige strandpost gestationeerd.
CallantsogersVanaf het begin kreeg Paal 13 veel steun van het toenmalige gemeentebestuur van Callantsoog.
VletEr werd begonnen met een houten bondsvlet, beschikbaar gesteld door de KNBRD. De subsidie van de gemeente bedroeg toentertijd FL 400,-. Zelfwerkzaamheid stond toen al hoog in het vaandel.
StrandhuisjeHet eerste onderkomen (lees strandpost) was een strandhuisje, enkele jaren later kreeg de "reddingsboot" Maarten Mooy hierin een onderkomen. In de winter werd getraind in het overdekte zwembad in Alkmaar, later werd dit gedaan samen met de reddingsbrigade de Puitaal van Petten. In 1973 werd het nieuwe onderkomen samen met de EHBO vereniging Callantsoog, met behulp van vele leden, gebouwd. De totale kosten waren ruim FL.15000. Dit bedrag werd door de toenmalige gemeente Callantsoog gefinancierd.
SponsorenDhr. Kloosterboer en Dhr. Deen die vele jaren de brandstof hebben geschonken zonder daarvoor een tegen prestatie te verwachten.
Het eerste bestuur van Paal 13 (1962)G. Zeeman, A. Eradus, Rens Roos, Cees Bakker, C. de Joode (toenmalig directeur van de Rabobank) J. Koelemij, D. Bregman en N. Smit (oprichter Paal 13)
StrandfondsHet ontstaan van het strandfonds werd noodzakelijk, om ook door de week bewaking in te stellen op de stranden van Callantsoog en Groote Keeten. Deze fondsen werden bijeen gebracht door de leden van de VVV regio Callantsoog en een subsidie van de gemeente.
Betaalde strandwachtDe eerste betaalde strandwacht was Willem Dinkela, nu huisarts te Dwingeloo.
BelastingNadat de toenmalige gemeente Callantsoog de z.g.n. toeristenbelasting had ingevoerd, werd Reddingsbrigade Paal 13 operationeel gehouden met gemeente gelden.
| 1965-1970
Groote KeetenHet begon allemaal bij Rens Roos (toenmalig paviljoen Roos in Groote Keeten). Dhr. Roos had een vletje gekocht, waarachter een 3 PK motor hing. Deze had hij gekocht in een plaatsje vlakbij Katwijk aan Zee. Hij heeft het vletje varend naar de Keeten gebracht. Het varen met een 3 PK motortje was niet zonder gevaar, want nadat ze door de branding waren stond het vletje vol met water. Rens zat bij het motortje aan het roer en Klaas kon gaan hozen. Eenmaal op zee ging alles goed, maar toen ze bij Groote Keeten richting wal wilden gaan, ging het weer mis. Wat bleek nu, de golven rolden harder dan het vletje kon varen. Dus kon Klaas weer gaan hozen. Sinds die tijd was Klaas bij de Brigade, het vletje is er nu nog steeds en ligt bij Rens in de loods.
Kortom dankzij de dappere pioniers van die tijd is Reddingsbrigade "Paal 13" Callantsoog & Groote Keeten geworden tot wat het nu is.
2013 - 50 jaar
Videoverslag van Schagen FM |
Neem contact op
Volg ons ook op | Locatie
Zoeken in de site | Snel naar
intern (inloggen)
| |
|