AlarmploegDe Reddingsbrigade Paal 13 beschikt over een eigen alarmploeg. De alarmploeg bestaat uit ongeveer 27 ervaren en volledig opgeleide leden en is 24 uur per dag 7 dagen per week inzetbaar bij calamiteiten. Dit kunnen locale incidenten zijn op bijvoorbeeld het strand van Callantsoog, maar ook bij landelijke calamiteiten verleend de alarmploeg assistentie. Zo is de alarmploeg op verzoek van Reddingsbrigades Nederland ingezet bij de watersnoodramp van 1993 en 1995 in Limburg. De leden van de alarmploeg kunnen middels P2000 via de Regionale Alarmcentrale Alkmaar opgeroepen worden. Locale inzet De alarmploeg is het gehele jaar inzetbaar bij calamiteiten op zee, het strand en het duingebied. De alarmploeg wordt onder andere ingezet voor assistentie aan ambulance en/of brandweer personeel door middel van onze 4WD voertuigen. Veder wordt de alarmploeg opgeroepen bij melding van een “zwemmer in nood" en op verzoek van de KNRM bij overige incidenten op zee. Veelal betreft het hier om watersporters die in de problemen zijn gekomen of zoekacties. Gedurende het bewakingsseizoen (juni tot en met september) kan de postcommandant een beroep doen op de alarmploeg voor ondersteuning op de posten wanneer er een personeelstekort dreigt te ontstaan als gevolg van een actie of bij zeer grote drukte. Hierdoor blijft de preventieve bewakingstaak van de reddingsbrigade op het strand gehandhaafd.
Landelijke inzet Onze reddingsbrigade is aangesloten bij Reddingsbrigades Nederland. Reddingsbrigades Nederland stelt zich beschikbaar voor hulpverlening en evacuatie bij wateroverlast, overstromingen en dijkdoorbraak. Hiervoor is een vloot geformeerd van 90 compleet uitgeruste reddingsvletten. Deze vaartuigen zijn speciaal ontworpen voor het varen in ondergelopen gebieden en evacuatie doeleinden. Op verzoek van het crisiscoördinatiecentrum van Reddingsbrigades Nederland in IJmuiden kan de alarmploeg ingezet worden voor deze taak. Hiervoor is in 2007 ook een rampeneenheid (reddingsvlet) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Callantsoog gestationeerd.
Organisatie alarmploeg De organisatie van de alarmploeg is in handen van de "Werkgroep Repressie". Deze werkgroep coördineert en organiseert de activiteiten van de alarmploeg. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor het verlenen van bijstand tijdens evenementenbewakingen. Veder is de werkgroep verantwoordelijk voor:
a. In stand houden van de organisatie van de alarmploeg; b. Het maken en actueel houden van inzetprotocollen; c. Het maken van werkafspraken met overige hulpdiensten; d. Verzorgen van opleidingen, trainingen & bijscholing. e. Coördineren van aanvragen voor evenement bewakingen.
De werkgroep streeft naar een goed georganiseerde en kwalitatief (naar KNBRD normen) opgeleidde alarmploeg. Voorts beoogd de werkgroep meer verenigingsactiviteit en onderlinge contacten buiten het bewakingsseizoen te realiseren. Hierbij worden trainingsmogelijkheden buiten het bewakingsseizoen aangeboden waardoor er verbreding van kennis en vaardigheden ontstaat. Deze trainingen zijn veelal voor leden van zowel de alarmploeg als de strandploeg, daar beide eenzelfde taak hebben, namelijk incidentbestrijding, de effect- en gevolgbestrijding, maar ook op de hulpverlening aan mogelijke slachtoffers.
De werkgroep staat onder leiding van de Algemeen Coördinator Repressie (ACR). Deze is tevens verantwoordelijk voor de aansturing van de leden van de alarmploeg bij een alarmering en adviseert desgevraagd de postcommandanten bij calamiteiten op het strand. |
Neem contact op
Volg ons ook op | Locatie
Zoeken in de site | Snel naar
intern (inloggen)
| |
|